10/05/24

Κώστας Κανδύλας (Terra Robotics): Ζιζανιοκτόνα με… λέιζερ! Κίνητρο για μας η επιτυχία της Augmenta.


Τα άλματα που πραγματοποιούν οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια στον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο της αγροτεχνολογίας έχουν προσελκύσει επενδύσεις από διεθνείς «κολοσσούς» και ήδη φέρνουν νέες συνεργασίες.


Με αποκoρύφωμα, μέχρι στιγμής, το «χρυσό» deal των 110 εκατ. δολ., πέρσι, για την εξαγορά της Augmenta από όμιλο συμφερόντων των Ιταλών μεγιστάνων Ανιέλι, κατά τα φαινόμενα, τα ελληνικά success stories στον τομέα αυτό θα συνεχιστούν.



Όχι τυχαία ίσως, ο Κώστας Κανδύλας Co founder και Head of Business Development της Terra Robotics, μιας ανερχόμενης ελληνικής νεοφυούς εταιρείας από το Κιλκίς, αναφέρει στη συνέντευξή του στο newmoney ανάμεσα σε άλλα ότι η επιτυχία των συναδέλφων του από το Βόλο αποτελεί κίνητρο για τον ίδιο και τους συνεργάτες του.

Και ναι μεν τα ρομπότ-αγρότες που παράγει το εγχώριο startup οικοσύστημα -με αξιοποίηση της τεχνολογίας ΑΙ- δεν «εισβάλουν» για πρώτη φορά στα… χωράφια, αλλά αυτά της Terra Robotics διαφοροποιούνται. Κάνουν δηλαδή τη δική τους δουλειά. Πώς; Με χρήση ζιζανιοκτόνων-λέιζερ, προστατεύουν τις καλλιέργειες, αποφεύγοντας χημικά και φάρμακα!



-Θα μας αναλύσετε με ποιον τρόπο λειτουργεί το ρομποτικό σύστημα της Terra Robotics κύριε Κανδύλα και τι είναι αυτό που την διαφοροποιεί από αντίστοιχα projects;


Η Terra Robotics αναπτύσσει ρομποτικά συστήματα που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη και μηχανική όραση για να εντοπίζουν και να καταστρέφουν ζιζάνια χωρίς να επηρεάζονται οι καλλιέργειες. Χρησιμοποιώντας αισθητήρες και κάμερες υψηλής ανάλυσης, το σύστημα αναγνωρίζει τα ζιζάνια με μεγάλη ακρίβεια και τα καταστρέφει με κατευθυνόμενες ακτίνες λέιζερ, χωρίς χημικά ή μηχανικές παρεμβάσεις στο έδαφος.

Αυτό που διαφοροποιεί την Terra Robotics από άλλες εταιρείες είναι αφενός η χρήση τεχνολογίας λέιζερ, η οποία προσφέρει ζιζανιοκτονία πολύ υψήλης ακρίβειας και αφετέρου η φιλοσοφία σχεδιασμού του εργαλείου ώστε να είναι απολύτως ευέλικτο και χρηστικό σε διάφορα μεγέθη γεωργών. Τα ρομποτικά συστήματα μπορούν να λειτουργούν αυτόνομα, με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση, και είναι προσαρμόσιμα σε διάφορες καλλιέργειες, καθιστώντας τα κατάλληλα για πολλαπλά γεωργικά περιβάλλοντα.

– Το story της Terra Robotics ποιο είναι; Θα μας περιγράψετε την πορεία σας;

Η ιστορία της Terra Robotics ξεκίνησε από την αγάπη μας για την τεχνολογία και τη γεωργία. Μέσα από την εμπειρία που είχαμε μέσω της οικογενειακής μου επιχείρησης βιολογικών καλλιεργειών, εντοπίσαμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί, όπως η έλλειψη εργατικού δυναμικού και η πολυπλοκότητα της ζιζανιοκτονίας όσον αφορά το κόστος και την εκτέλεση αυτής. Μαζί με τους συμφοιτητές (σ.σ. στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ), φίλους και πλέον συνεταίρους μου, Πέτρο Κατσιλέρο και Γιάννη Μπακατσή, αποφασίσαμε να συνδυάσουμε τις γνώσεις και εμπειρίες μας και να κάνουμε κάτι γι’ αυτό.

Στόχος μας ήταν η δημιουργία καινοτόμων λύσεων που θα βοηθήσουν τους γεωργούς να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα ζιζάνια, βελτιώνοντας παράλληλα την παραγωγικότητα και μειώνοντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η ομάδα μας, αποτελούμενη από ειδικούς στην αυτοκινητοβιομηχανία, την ρομποτική, την τεχνητή νοημοσύνη και τη γεωπονία, επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη ενός ρομποτικού συστήματος που θα φέρει ριζικές αλλαγές στις καλλιέργειες. 

Μετά από επιτυχημένες πιλοτικές εφαρμογές, επιβεβαιώσαμε ότι η τεχνολογία μας μπορεί να φέρει πραγματική διαφορά στην απόδοση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

– Ποια είναι τα επόμενα επιχειρηματικά πλάνα σας; Σε τι σκοπεύετε να επενδύσετε; Τι καινούργιο να περιμένουμε;

Σκοπεύουμε να επεκτείνουμε τα ρομποτικά συστήματά μας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Έχουμε ήδη πραγματοποιήσει επιτυχημένες δοκιμές σε Ελλάδα και Ολλανδία και προγραμματίζουμε νέες δοκιμές στην Ιταλία. Η επένδυση στην έρευνα και ανάπτυξη (R&D) είναι κρίσιμη για τη βελτίωση των συστημάτων μας και την ανάπτυξη νέων λύσεων γεωργίας ακριβείας, ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε ακόμα πιο ολοκληρωμένες τεχνολογίες.

Ένας σημαντικός στόχος είναι η συνεργασία με μεγάλους γεωργικούς συνεταιρισμούς και παραγωγούς, προκειμένου να επεκτείνουμε τη εφαρμογή των τεχνολογιών μας σε περισσότερες καλλιέργειες. Παράλληλα, εξετάζουμε τη δυνατότητα ανάπτυξης προϊόντων γεωργίας ακριβείας που θα μπορούν να λειτουργούν παράλληλα με την ζιζανιοκτονία, όπως η παρακολούθηση της υγείας των φυτών, ενώ προχωράμε σε διεθνείς συνεργασίες για την περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνολογίας μας.



-Το success story της Augmenta και η εξαγορά της από τους Ανιέλι σας δίνει κίνητρα; Πιστεύετε ότι μπορείτε να πετύχετε κάτι παρόμοιο μελλοντικά;

Η επιτυχία της Augmenta αποτελεί αναμφίβολα κίνητρο, δείχνοντας πως οι ελληνικές εταιρείες Agri-Tech μπορούν να επιτύχουν παγκόσμια αναγνώριση. Ωστόσο, ο στόχος μας στην Terra Robotics είναι να δούμε τα ρομποτικά συστήματά μας να χρησιμοποιούνται μαζικά στα χωράφια, φέρνοντας ουσιαστικές βελτιώσεις στις αποδόσεις των καλλιεργειών και συμβάλλοντας στη βιωσιμότητα.

Η προτεραιότητά μας είναι η ανάπτυξη τεχνολογιών που θα είναι αποτελεσματικές σε μεγάλη κλίμακα και προσφέρουν πραγματικές λύσεις στους γεωργούς. Αν και η εξαγορά αποτελεί πάντα μία διεθνή αναγνώριση και προσφέρει άλλες προοπτικές, αυτό που μας ενδιαφέρει πρωτίστως αυτή τη στιγμή είναι να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η ζιζανιοκτονία, να δούμε την τεχνολογία μας εφαρμοσμένη μαζικά και να βελτιώσουμε την παραγωγικότητα των καλλιεργειών.

– Το προϊόν σας πότε και πώς θα διατεθεί σε πελάτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό;

Το προϊόν μας έχει εφαρμοστεί πιλοτικά τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, όπως σας είπα, με εξαιρετικά αποτελέσματα. Μέσα από αυτές τις δοκιμές, αποδείξαμε την αποδοτικότητα των ρομποτικών μας συστημάτων στη ζιζανιοκτονία, καθώς και τη δυνατότητα βελτίωσης των αποδόσεων των καλλιεργειών. Αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις για τις πρώτες εμπορικές συμφωνίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Οι συνομιλίες αυτές είναι το επόμενο βήμα για τη διάθεση των προϊόντων μας στην αγορά και πιστεύουμε ότι οι τεχνολογίες μας θα φέρουν ουσιαστικές βελτιώσεις στην παραγωγικότητα των γεωργών, συμβάλλοντας παράλληλα σε μια πιο βιώσιμη γεωργία.

-Τι χρηματοδότηση έχετε αντλήσει; Ποιοι επενδυτές έχουν δείξει ενδιαφέρον;

Μέχρι σήμερα, η Terra Robotics έχει λάβει χρηματοδότηση από ιδιωτικές επενδύσεις και υποστηρικτικά προγράμματα που προωθούν την καινοτομία στον γεωργικό τομέα. Στην αρχική φάση, η χρηματοδότηση προήλθε από επενδυτές όπως η Genesis Ventures, το Helidoni Group και ιδιώτες επενδυτές του HeBAN (Hellenic Business Angels Network), οι οποίοι πίστεψαν στην αποστολή μας και στις δυνατότητες της τεχνολογίας μας.

Πρόσφατα, έχουμε προσελκύσει το ενδιαφέρον επενδυτών από τον κλάδο της τεχνολογίας και της αγροτεχνολογίας, που αναγνωρίζουν την αξία της λύσης μας σε έναν τομέα που απαιτεί βιώσιμες και αποδοτικές πρακτικές. Βρισκόμαστε σε συζητήσεις για την περαιτέρω ενίσχυση της χρηματοδότησής μας, με σκοπό την επέκταση της δραστηριότητάς μας τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο, ώστε να φέρουμε τις λύσεις μας σε περισσότερους γεωργούς.