10/16/24

Κυριαρχία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη διαχείριση απορριμάτων.


Κυρίαρχος στα έργα διαχείρισης απορριμμάτων αναδεικνύεται ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ καθώς έχει επικρατήσει και στους δύο διαγωνισμούς στην Κεντρική Μακεδονία για την κατασκευή και διαχείριση δύο μονάδων απορριμμάτων.

Πρόκειται για τα έργα στο δυτικό και το ανατολικό τμήμα της Περιφέρειας συνολικής αξίας 441,8 εκατ. €, τα οποία αναμένεται να αναλάβει η εισηγμένη μαζί με τον Όμιλο ΤΙΤΑΝ και την ΗΛΙΟΧΩΡΑ αντίστοιχα.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είχε απέναντί της ισχυρό ανταγωνισμό. Αυτός ήταν η Intrakat, και τα σχήματα Motor Oil (MORE)-ΑΒΑΞ-ΘΑΛΗΣ, ΗΛΕΚΤΩΡ-ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις και Mytilineos-ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ για την ανατολικό τμήμα και Intrakat-Watt και ΗΛΕΚΤΩΡ-ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ για τη το δυτικό. Ωστόσο, και στα δύο έργα το ενδιαφέρον των σχημάτων αυτών δε μεταφράστηκε στην υποβολή οικονομικών προσφορών με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να «παίζει μόνη της».

Στα των έργων η μονάδα της Δυτικής Μακεδονίας, η οποία είναι το πρόσφατο έργο στο οποίο επικράτησε το σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΤΙΤΑΝ δημοπρατήθηκε ως ΣΔΙΤ με τη χρηματοδότηση να αποτελεί ένα μείγμα κρατικής χρηματοδότησης, η οποία θα ανέρχεται στα 60 εκατ. € και οι πληρωμές διαθεσιμότητας ανέρχονται στα 142,2 εκατ. €.

Το επόμενο βήμα είναι η σύμβαση να περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο και εφόσον δεν ζητηθούν αλλαγές να πέσουν οι υπογραφές εντός του 2025. Το έργο θα πρέπει έχει κατασκευαστεί έως το 2027 και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η 25ετής περίοδος λειτουργίας και διαχείρισης.