9/19/24

Rolex: Αύξηση των πωλήσεων στην Ελλάδα. Το 2023 η εταιρεία «έβαλε» στα ταμεία της 93 εκατ. ευρώ.

Ηρώ Βαχάρη της Rolex Ελλάς

Αύξηση πωλήσεων και κερδοφορίας πέτυχε πέρυσι η Rolex στην Ελλάδα, με τα διάσημα brands να… ξεπουλάνε για άλλη μια χρονιά.


Η εν Ελλάδι θυγατρική του ελβετικού κολοσσού πολυτελών ρολογιών, αποκλειστικός εισαγωγέας των Rolex και Tudor στην Ελλάδα, έβαλε το 2023 στα ταμεία της 93 εκατ. ευρώ από τις πωλήσεις luxury ρολογιών, ποσό αυξημένο κατά 12,6 % σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Με ώθηση από τον τουρισμό η Rolex Ελλάς, στο τιμόνι της οποίας βρίσκεται η Ηρώ Βαχάρη, βλέπει τις πωλήσεις της τα τελευταία δύο χρόνια να ακολουθούν σταθερά ανοδική πορεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τζίρος της στις τελευταίες δύο οικονομικές χρήσεις (2023, 2022) έχει αυξηθεί κατά 18,17 εκατ. ευρώ.

Ώθηση από την άνοδο του τουρισμού και το 2024

Και η ανοδική τροχιά συνεχίζεται και το 2024 με ώθηση από την αύξηση του τουρισμού.

Όπως αναφέρεται από τη διοίκησή της στις οικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύτηκαν τις προηγούμενες ημέρες, με βάση την πορεία του πρώτου τετραμήνου, εκφράζεται η αισιοδοξία ότι θα έχει βελτιωμένες επιδόσεις και φέτος διατηρώντας την ηγετική θέση της στην αγορά.

Σε αυτό συμβάλλει τόσο η εκτίναξη του τουρισμού, με τους τουρίστες να υπολογίζονται ότι θα ξεπεράσουν τα 35 εκατομμύρια όσο και το γεγονός ότι η τουριστική σεζόν ξεκίνησε νωρίς.

Για τον λόγο αυτό κρίσιμο σημείο για την επίτευξη των στόχων- αύξηση της ζήτησης – η διοίκηση εκτιμά ότι είναι ο έγκαιρος εφοδιασμός με διαθέσιμα μοντέλα ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες που παρατηρείται μεγαλύτερη ζήτηση.

Η Rolex Ελλάς, αποκλειστικός εισαγωγέας των ρολογιών Rolex και Tudor στην Ελλάδα, διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο διανομέων, δύο καταστήματα λιανικής και ένα τμήμα επισκευής και συντήρησης ρολογιών.

Εφαρμόζει αυστηρές πολιτικές ελέγχου του πιστωτικού κινδύνου και συνδράμει στην παροχή δικαστικής προστασίας σε όλες τις περιπτώσεις προσβολών τους δια της παρανόμου εμπορίας απομιμητικών προϊόντων

Η εταιρεία στην Ελλάδα διαθέτει ένα άρτια εξοπλισμένο εξειδικευμένο τεχνικό τμήμα με το after sales service να αποτελεί σημαντικό πυλώνα της στρατηγικής της και για τον λόγο αυτό επενδύει συνεχώς σε νέα μηχανήματα και εκπαίδευση του προσωπικού.

Επένδυση λόγω υψηλών τιμών μεταπώλησης

Αλλωστε τα ακριβά ρολόγια του διάσημου οίκου εκτός από το γεγονός ότι αποτελούν ένα ισχυρό σύμβολο κύρους, έχουν μεγάλη αξία μεταπώλησης και πολλές φορές επιλέγονται και ως μιας μορφής επένδυση.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην οικονομική έκθεση «η μάρκα Rolex εξακολουθεί να λειτουργεί ως ένα μοντέρνο και ισχυρό σύμβολο που διατηρεί την αξία μεταπώλησης του σε βάθος χρόνου, προσφέροντας ένα ισχυρό κίνητρο τόσο για την απόκτηση και διατήρηση ενός ακριβού ρολογιού, όσο και ως μορφή επένδυσης που αντέχει στο χρόνο και έχει μεγάλη ζήτηση».
Κερδίζουν μερίδια τα Tudor

Στην εγχώρια αγορά πάντως τα τελευταία χρόνια κερδίζουν μερίδια αγοράς και τα Tudor κάτι, το οποίο σύμφωνα με την εταιρεία, είναι αποτέλεσμα της συνεχούς ανάπτυξης νέων σχεδίων και μοντέλων ρολογιών και της στρατηγικής προώθησης και διαφήμισης αυτών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Καθαρά κέρδη στα 6,6 εκατ. ευρώ

Βελτιωμένη ήταν και η κερδοφορία για τη Rolex Ελλάς στην οποία το 2023 απασχολήθηκαν 47 άτομα (49 το 2022). Τα μικτά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 17,927 εκατ. ευρώ από 15,888 εκατ. ευρώ του 2022, με το ποσοστό επί των πωλήσεων να διαμορφώνεται σε 19,3% για το 2023 από 19,2% την προηγούμενη χρονιά.


Τα καθαρά προ φόρων κέρδη της εταιρείας διαμορφώθηκαν στο ποσό των 9,101 εκατ. ευρώ από 8,929 εκατ. ευρώ το 2022 ενώ οριακή κάμψη κατέγραψαν τα κέρδη μετά από φόρους που ανήλθαν στα 6,663 εκατ. ευρώ από 6,670 εκατ. ευρώ από το 2022.

Η ελληνική θυγατρική προτείνει τη διανομή μερίσματος στη μητρική Rolex Holding S.A.,2,311 εκατ. ευρώ από το φορολογικά κέρδη προηγούμενων χρήσεων και 3,688 εκατ. ευρώ για τα κέρδη της χρήσης του 2023. Σημειώνεται ότι στη χρήση του 2023 καταβλήθηκαν μερίσματα 7,5 εκατ. ευρώ για τις χρήσεις 2021 και 2022.

Τέλος, στις οικονομικές καταστάσεις γίνεται αναφορά στη ληστεία που έγινε τον Δεκέμβριο του 2022 στο κατάστημα της Rolex επί της οδού Κολοκοτρώνη, με λεία 24 ρολόγια και για τα οποία αποζημιώθηκε από την ασφαλιστική εταιρεία εντός του 2023 και ακριβώς στο ποσό το οποίο είχε υπολογιστεί το κόστος των κλοπιμαίων.