9/17/24

Nova: Γιατί βάζει φωτιά στα τιμολόγια σε σταθερή και ίντερνετ.


Στα βράχια φαίνεται πως έπεσε η επιθετική στρατηγική της Nova προ δύο ετών να ρίξει τις τιμές των προϊόντων της, καθώς προχώρησε σε αυξήσεις στις χρεώσεις συμβολαίων σταθερού και ίντερνετ.

Αρχές του 2023 η Nova πέταξε το γάντι στον ανταγωνισμό, βγαίνοντας στην αγορά με συμβόλαια σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, ξεκινώντας ουσιαστικά έναν «πόλεμο».

Υπενθυμίζεται τότε, ότι οι Cosmote-Vodafone είχαν κρατήσει στάση αναμονής, προχωρώντας κυρίως σε προσφορές, οι οποίες όμως δεν είχαν τόσο μεγάλη απόκλιση από τις αρχικές τιμές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στο site της Nova, οι τιμές στα συμβόλαια σταθερής και internet έχουν αυξηθεί ακόμα και 15 ευρώ σε σχέση με ενάμισι χρόνο πριν. Ειδικότερα, η Nova προσέφερε τα 50Mbps ίντερνετ στα 23 ευρώ και πλέον ο καταναλωτής στην ιστοσελίδα το βρίσκει στα 26 ευρώ/μήνα. Το πακέτο Fiber 100 που προσφέρει 100Mbps ίντερνετ και απεριόριστες κλήσεις προς σταθερά και κινητά ήταν στα 26 ευρώ και τώρα έχει αυξηθεί και αυτό κατά 3 ευρώ.


Ωστόσο η μεγάλη διαφορά και αυτό που κάνει την έκπληξη είναι η αύξηση στις ταχύτητες 1Gbps. Το συμβόλαιο δηλαδή που πριν λίγο καιρό η Nova προσέφερε στα 33 ευρώ και τώρα φαίνεται στα 48 ευρώ. Δηλαδή μια αύξηση της τάξης του 45,45% ή 15 ευρώ πάνω. Αλλά και το 500αρι από τα 26 ευρώ/μήνα εκτοξεύτηκε στα 43 ευρώ/μήνα.

Οι αυξήσεις έχουν μετακυλιστεί όπως είναι φυσικό και στα συνδυαστικά πακέτα, όπου το Fiber 500 EON+ Unlimited Ομιλία+SMS είναι πλέον στα 85 ευρώ, το Fiber 300 EON+Unlimited All στα 86 ευρώ και το Fiber 1Giga EON+ & Unlimited All στα 96 ευρώ. Που σημαίνει ότι οι μεγάλες αυξήσεις γίνονται στις υπερηψυλές ταχύτητες, είτε πρόκειται για απλά είτε για συνδυαστικά προγράμματα.

Οι τιμές πραγματικά φαίνονται να έχουν εκτοξευτεί, με την αγορά να θεωρεί ότι «το σχέδιο της Nova με τις χαμηλές τιμές έπεσε στο κενό», ενώ επιβεβαιώνει τα λόγια του πρώην προέδρου και CEO του ΟΤΕ Μιχάλη Τσαμάζ, ο οποίος ερωτώμενος για την στρατηγική της Nova είχε πει ότι «οι τηλεπικοινωνίες είναι ένα ακριβό σπορ».

Το… κόλπο με τα κουπόνια

Παράλληλα παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι «αυτές οι αυξήσεις μπορεί να είναι ακόμα και… τέχνασμα, το οποίο εφαρμόζει η Nova».

Και αυτό γιατί σε λίγο καιρό, έρχεται το νέο Gigabit Voucher που θα είναι μια επιδότηση που ουσιαστικά θα οδηγήσει χαμηλότερες τιμές, ενώ παράλληλα ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ εξήγγειλε τη κατάργηση του τέλους σταθερής τηλεφωνίας 5% για συνδέσεις οπτικής ίνας στο σπίτι από 100 Mbps και άνω.

Έτσι η Nova μπορεί να «δείχνει μειωμένες τιμές, χωρίς ουσιαστικά να έχει προχωρήσει σε κάποια επί της ουσίας τιμολογιακή παρέμβαση. Γι αυτό και οι μεγάλες αυξήσεις γίνονται στις υπερυψηλές ταχύτητες (300Mbps και πάνω)».

Επίσης όπως λένε πηγές, «οι παραπάνω ρυθμίσεις σε συνδυασμό με την έκπτωση 28% στις τιμές χονδρικής για οπτική ίνα, που πρότεινε ο ΟΤΕ και ενέκρινε Κομισιόν και ΕΕΤΤ, οδηγούν τη Nova να επαναπαυθεί αλλά και να διαμορφώσει τις τιμές όπως κρίνει αναλόγως και με την πελατεία που τελικά θα έχει».
Οι επενδύσεις σε οπτική ίνα

Πάντως άνθρωποι της αγοράς επιμένουν ότι «η Nova έχει μείνει πίσω στις επενδύσεις σε οπτική ίνα συγκριτικά με τον ΟΤΕ αλλά και τη ΔΕΗ, η οποία μάλιστα την «απειλεί ανοιχτά».

Η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει ότι μέχρι το 2025 θα έχει περάσει οπτική ίνα σε 1,7 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ η Nova αντιθέτως «αναπροσάρμοσε» το επενδυτικό της πλάνο για οπτική ίνα σε 1 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σε όλη την Ελλάδα, ως το πρώτο τρίμηνο του 2026. Όταν στην αρχή είχε κάνει λόγο για 1,6 εκατ. γραμμές μέχρι το 2027.

Και η Cosmote προχώρησε σε μικρότερες αυξήσεις

Πάντως η Nova δεν είναι η μόνη που προχώρησε σε αυξήσεις, καθώς και η Cosmote έχει αναπροσαρμόσει τα συμβόλαια σταθερής και ίντερνετ σε σχέση με ένα χρόνο πριν, όχι όμως σε τόσο μεγάλο επίπεδο.

Συγκεκριμένα η Cosmote αύξησε κατά ένα (1) ευρώ τα συμβόλαια με 50Mbps, 100Mbps και 200Mbps Unlimited ενώ κατά τέσσερα (4) ευρώ το 300αρι, το 500αρι και το 1Gbps.