9/19/24

Κόκκαλης (Intracom): Όλο το παζλ των μετοχικών συμμετοχών με τις «χρυσές» υπεραξίες των 55,9+0,8 εκατ. ευρώ


Λιγοστές μεν, αλλά επενδυτικές επιλογές που αποδεικνύονται εξαιρετικά εύστοχες χρηματιστηριακά. Καθώς συντελούν στην παραγωγή σημαντικών υπεραξιών. Αυτή είναι σε αδρές γραμμές από τις μετοχικές συμμετοχές που έχει «κτίσει» σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα η Intracom. Στην οποία ο αειθαλής Σωκράτης Κόκκαλης, πέρα από ιδρυτής, βασικός μέτοχος και διοικητικός ηγέτης, είναι και ο «σοφός αρχιτέκτονας» της νέας επιχειρηματικής δομής.


Με βάση τα τρέχοντα δεδομένα το μετοχικό χαρτοφυλάκιο συμμετοχών της Intracom, σε Intralot, Intrakat και Optima Bank, καθώς επίσης και η παλαιότερη θέση της στην Κέκροψ, αποτιμώνται σε 104,7 εκατ. ευρώ.

Με τις «χρυσές» υπεραξίες να ανέρχονται αθροιστικά σε 55,9 εκατ. ευρώ. Ενώ επιπρόσθετες υπεραξίες λίγο πάνω από τα 0,8 εκατ. ευρώ είχαν σχηματιστεί στα τέλη της περσινής χρονιάς από τις επενδυτικές τοποθετήσεις της εξ ολοκλήρου θυγατρικής Ιntracom Ventures. Πρόκειται για θέσεις σε εισηγμένες και μη εισηγμένες εταιρείες, Capital Funds και εταιρικά ομόλογα, αποτιμησιακής αξίας περίπου 3,5 εκατ. ευρώ.

Όλα αυτά όταν η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της Intracom είναι στα 249,1 εκατ. ευρώ, έχοντας όμως στα τέλη του 2023 και ταμειακά διαθέσιμα 162,8 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα βέβαια εντείνονται και οι πολύπλευρες κινήσεις που δρομολόγησε η «κλειδωμένη» συμφωνία εξαγοράς της Ευρώπη Ασφαλιστικής. Καθώς συνδυαστικά και με την απορρόφηση της Intracom Properties από την (επίσης εξαγορασμένη) Κλουκίνας – Λάππας θα διαμορφώσουν στο «τέλος της ημέρας» τη νέα μεγάλη θυγατρική Ευρώπη Holdings.
Το «άγγιγμα» του Σωκράτη

Πρωτοβουλίες που φέρουν φαρδιά πλατιά την υπογραφή του Σωκράτη Κόκκαλη, ο οποίος δεν έπαψε ποτέ να εκπλήσσει, ανακατεύοντας την επιχειρηματική τράπουλα.

Δεσπόζουσα φυσιογνωμία στην Intracom και με αδιαμφησβήτητα καταλυτικό ρόλο στην πορεία της. Κάτι που όμως πιστοποιήθηκε ανορθόδοξα προ ημερών ,με γκρίζες πρακτικές και μουσαντένια σενάρια. Όταν κυκλοφόρησαν στην αγορά ανυπόστατες φήμες για την κατάσταση της υγείας του, με συνέπεια να προκαλέσουν μεγάλη, αλλά πρόσκαιρη «βουτιά» στη μετοχή. Αφού γρήγορα ήρθαν οι κατηγορηματικές διαψεύσεις από πηγές της εταιρείας.

Εξ αρχής οι «επίμαχες» της 11ης Σεπτεμβρίου μπήκαν στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που έχει προχωρήσει σε επιτόκιο έλεγχο μεγάλης χρηματιστηριακής, που δεν είναι ιδιωτική. Χωρίς όμως να έχει αποσαφηνιστεί αν μέσα από τις εντολές που εκτελέστηκαν προκύπτει ζήτημα χειραγώγησης και υποτιμητικής κερδοσκοπίας.

Σε πρώτο πλάνο οι θέσεις σε Intralot και Intrakat

Ανεξάρτητα από τη μελανή αυτή παρένθεση και σε ότι αφορά το χαρτοφυλάκιο συμμετοχών της Intracom, η πιο «βαριά» της θέση είναι στην Intralot. Που αποτελεί μια ξεχωριστή επιχειρηματική οντότητα, η οποία έχει ως συνδετικό κρίκο τον Σωκράτη Κόκκαλη.

Στην περσινή αύξηση κεφαλαίου της Ιntralot, μετείχε μέσω παραχώρησης δικαιωμάτων από τον βασικό μέτοχο και η Ιntracom. Τοποθετώντας 25 εκατ. ευρώ για αγορές μετοχών που διατέθηκαν με τιμή στα 0,58 ευρώ η μία. Στη συνέχεια και μέχρι τώρα η Intracom έχει προχωρήσει σε επιπλέον τοποθετήσεις 764.217 ευρώ, αγοράζοντας 701.543 μετοχές.


Η χρονικά προ πρόσφατη τοποθέτηση έγινε στη συνεδρίαση της 13ης Σεπτεμβρίου όταν αγοράστηκαν 200.000 μετοχές στη ροή των συναλλαγών εκείνης της ημέρας. Κίνηση που αρκετοί στην αγορά την εξέλαβαν και ως έμπρακτη πιστοποίηση του ότι ο Σωκράτης Κόκκαλης παραμένει στις επάλξεις.

Πλέον στο χαρτοφυλάκιο της Intracom υπάρχουν 43.804.991 μετοχές της Intralot (το 7,251%) αξίας 49,5 εκατ. ευρώ με βάση τα χθεσινά κλεισίματα, της κατά τα άλλα πτωτικής αγοράς. Καθώς το κόστος κτήσης ανέρχεται στα περίπου 25,8 εκατ. ευρώ, οι υπεραξίες αποτιμώνται σε 23,7 εκατ. ευρώ. Με την απόδοση να διαμορφώνεται σε 91,9% σε διάστημα σχεδόν ενός έτους.

Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις, η υπεραξία φορολογείται με 22% όταν πρόκειται για πώληση μετοχών που μεταφράζονται σε ποσοστό κάτω του 10% μιας εταιρείας. Ενώ αν αφορά συμμετοχή άνω του 10% εξαλείφεται η υποχρέωση φόρου…


Για την Intracom μετράει επίσης σημαντικά και η μετοχή θέση του 5,09% που διατηρεί στην Intrakat. Στην περσινή αύξηση κεφαλαίου ασκήθηκαν πλήρως τα δικαιώματα και τοποθετήθηκαν από την Intracom κάπου 5,1 εκατ. ευρώ για την αγορά νέων μετοχών, η διάθεση των οποίων έγινε στα 1,17 ευρώ. Τώρα κατέχει 8.170.669 μετοχές της Intrakat, με κόστος κτήσης περί τα 10,6 εκατ. ευρώ, η χθεσινή αξία των οποίων ήταν 39,6 εκατ. ευρώ. Με τις συσσωρευμένες υπεραξίες να ανέρχονται σε 29 εκατ. ευρώ και η απόδοση να είναι στο 173,6% συγκριτικά με το συνολικό κόστος κτήσης.

Οι τοποθετήσεις στην Optima Bank και η Κέκροψ

Η Intracom όμως, πήρε θέση και στην περσινή δημόσια εγγραφή για την εισαγωγή της Optima Bank στο χρηματιστήριο. Αποκτήθηκαν περίπου 553.500 μετοχές (το 0,75% της τράπεζας) με κόστος κτήσης σχεδόν 4 εκατ. ευρώ, αφού η διάθεση έγινε στα 7,2 ευρώ ανά μετοχή. Η χθεσινή αξία της συμμετοχής αυτής αγγίζει τα 7,2 εκατ. ευρώ, με τις υπεραξίες να είναι 3,2 εκατ. ευρώ και τις αποδόσεις να «τρέχουν» με 80%.

Aν μη τι άλλο η κίνηση για μετοχική συμμετοχή στην Optima Bank, αλλά και οι δανειοδοτήσεις της τράπεζας στον Όμιλο Κόκκαλη, δείχνουν ότι έχει γεφυρωθεί το χάσμα του παρελθόντος με την οικογένεια Βαρδινογιάννη.

Ενώ παράλληλα φαίνεται να έχουν αποσβεστεί και οι τριβές με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, που μετέχει επενδυτικά σε εταιρείες του Σωκράτη Κόκκαλη.

Πέραν τούτων η Intracom διαθέτει και… κληροδοτημένη, μετοχική συμμετοχή στην Κέκροψ. Απόρροια της προ επταετίας εξαγοράς και απορρόφησης της Intrapar (προσωπικής εταιρείας του Κόκκαλη) από Intradevelopment, θυγατρικής κατά 82,64% της Intracom. Αυτό μέχρι της αρχές του περασμένου Ιουλίου, όταν η θυγατρική αγόρασε από τον Πέτρο Σουρέτη, που υπήρξε στο παρελθόν στέλεχός της, 54.024 ίδιες μετοχές (το13,544%) αντί 1,845 εκατ. ευρώ.


Ως μέρος του αντιτίμου ο Πέτρος Σουρέτης έλαβε 920.461 μετοχές της Κέκροψ (το 4,65%) αξίας 1,297 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που έλαβε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας μεταβίβασε μετά από λίγες μέρες τα 30.000 «κομμάτια» προφανώς σε συνεργάτες τους.


Κατόπιν αυτών το ποσοστό της θυγατρικής της Intracom στη Κέκροψ έπεσε στο 29,667% (3.875.397 μετοχές) η χθεσινή αξία των οποίων ήταν 8,4 εκατ. ευρώ. Όσο και το υπολογιζόμενο κόστος κτήσης τους…
Δραστήρια στις επενδύσεις και η Intracom Ventures

Ιδιαίτερα δραστήρια στον επενδυτικό τομέα είναι και η θυγατρική Intracom Ventures, με Πρόεδρο και CEO τον γιό του επιχειρηματία Ντίνο Κόκκαλη.

Στα τέλη της περσινής χρονιάς το κόστος κτήσης των συμμετοχών της ήταν 2,67 εκατ. ευρώ. Με τις μεγαλύτερες εξ αυτών σε εταιρικά ομόλογα (λίγο πάνω από 1 εκατ. ευρώ) που κατά πάσα πιθανότητα αφορούν και την έκδοση της Intralot.


Θέσεις επίσης υπάρχουν σε μη εισηγμένες νεοφυείς επιχειρήσεις, στην εισηγμένη Dimand όπου αγοραστεί 11.250 μετοχές έναντι 131.651 ευρώ, αλλά και Capital Funds. Τα τελευταία έχουν τη μεγαλύτερη συνδρομή στην αύξηση των αποτιμήσεων, που υπερκέρασαν πέρσι τα 3,5 εκατ. ευρώ, αποδίδοντας υπεραξίες λίγο πάνω από τα 0,8 εκατ. ευρώ.

Η Intracom Ventures έχει επίσης συμμετοχή 25% στην Selena Enterprises, όπου μαζί με τους αδελφούς Θανάση και Πάνο Λασκαρίδη, αναπτύσσουν πρωτοβουλίες με φόντο το καζίνο Θεσσαλονίκης και αυτό της Πάρνηθας που πρόκειται να μεταφερθεί στο Μαρούσι. Ακόμη η Intracom Ventures τοποθέτησε πέρσι 600.000 ευρώ και έλαβε μετοχές στο κοινό σχήμα της Athens Beach Club που έχει δημιουργηθεί με την ΤΕΜΕΣ του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου.


Στα τέλη της περσινής χρονιάς η θυγατρική της Intracom είχε και προθεσμιακές καταθέσεις 25,5 εκατ. ευρώ με μέσω επιτόκιο 3,87%. Έναντι του 1,1% της προηγούμενης χρονιάς…