9/21/24

Παπακωνσταντίνου (Ideal): Mega deal άνω των €100 εκατ. σε κλάδο εκτός Πληροφορικής ή εμπορίου.

Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, Πρόεδρος της Ideal Holdings

Νέα μεγάλη εξαγορά, άνω των 100 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ανακοινώσει μέχρι τέλος του έτους ο πρόεδρος της Ideal, Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, ενώ όπως είπε ο ίδιος κατά τη διάρκεια της χθεσινής Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, η εξαγορά θα είναι σε κλάδο εκτός portfolio του ομίλου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εξαγορά που θα ανακοινωθεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο, δεν θα έχει σχέση με Πληροφορική ή Λιανεμπόριο (όπως τα Attica), κλάδους που ήδη έχει αναπτύξει δραστηριότητες ο όμιλος.

Δηλαδή αυτή η νέα εταιρεία (άνω των 100 εκατ. ευρώ) που θα… εντάξει το επόμενο διάστημα η Ideal θα σημάνει την αρχή εισόδου του ομίλου σε κάτι τελείως καινούργιο, με τον κ. Παπακωνσταντίνου να εκτιμά ότι θα δώσει πολλά οφέλη και αξία στους μετόχους.

Ο ισχυρός άνδρας του ομίλου δήλωσε στο mononews.gr ότι θα χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια από την πώληση της Astir Vitogiannis πριν λίγους μήνες. Άρα πρόκειται για μία εξαγορά η οποία θα είναι εφάμιλλη με αυτή των Attica πριν περίπου ενάμιση χρόνο. Κάνοντας ακόμα ένα «μπαμ» στην αγορά.

Μάλιστα στην ΕΓΣ αποφασίστηκε ΑΜΚ ύψους 81.606.665,70 ευρώ με τον κ. Παπακωνσταντίνου να τονίζει ότι πρέπει να υπάρχει ευελιξία και ταχύτητα ώστε να αρπάζουν οποιαδήποτε ευκαιρία στην αγορά. Γι’ αυτό και πήρε το ΟΚ από τη ΓΣ να προχωράει σε ΑΜΚ (εντός των νόμιμων πλαισίων) χωρίς να περνάει από κάθε φορά από Γενικές Συνελεύσεις.

Δύναμη πυρός 180 εκατ. ευρώ και η Πληροφορική

Άλλωστε πρόσφατα σε call με τους αναλυτές η διοίκηση της Ideal είχε τονίσει έχει στο… τσουβάλι περί τα 180 εκατ. ευρώ για επενδύσεις και εξαγορές μετά την πώληση της Astir Vitogiannis ενώ ήδη εξετάζεται η περίπτωση τουλάχιστον 3 εταιρειών, με τη μία εξαγορά να γίνεται μέχρι τέλος του χρόνου.

Ωστόσο η εξαγορά εταιρείας και η είσοδο σε νέο κλάδο δεν είναι η μόνη κίνηση που ετοιμάζει ο κ. Παπακωνσταντίνου. Όπως έχει επιβεβαιώσει, στα άμεσα πλάνα έχει τη δημιουργία ενιαίας εταιρείας πληροφορικής, στην οποία θα μπουν όλες οι εταιρείες του κλάδου και συγκεκριμένα κάτω από την ομπρέλα της Byte.

Μιλώντας στο mononews ο κ. Λάμπρος Παπακωνσταντίνου είχε αφήσει ανοιχτό το σενάριο για τη δημιουργία ενός δυναμικού ομίλου πληροφορικής με κεντρικό βραχίονα την Byte, ενώ δεν απέκλεισε να κινηθεί και για την είσοδο αυτής της νέας οντότητας στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και στο πρόσφατο call με τους αναλυτές.

Απ’ ότι φαίνεται η πληροφορική θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της εταιρείας τα επόμενα χρόνια. Να θυμίσουμε ότι τα τελευταία χρόνια η Ideal έχει προχωρήσει στην εξαγορά σημαντικών εταιρειών πληροφορικής.

Όπως αυτή της Netbull το 2022, μέσω της Adacom, θυγατρικής του ομίλου, έναντι 6,3 εκατ. ευρώ, την Byte του Σπυριδογιώργου Βυζαντίου (που αποτελεί και τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη στον κλάδο), και τελευταία τη Bluestream, έναντι 12,2 εκατ. ευρώ, κρατώντας μάλιστα και option για την απόκτηση του υπόλοιπου 25%.

Εφόσον δημιουργηθεί ένας όμιλος πληροφορικής με σημαία την Byte, θα είναι η μεγαλύτερη εισηγμένη πληροφορικής βάσει τζίρου στο ΧΑ.

Η διοίκηση εκτιμά ότι η ανάπτυξη αυτή θα συνεχιστεί και στο δεύτερο εξάμηνο του 2024 μέσω της ολοκλήρωσης των υλοποιήσεων έργων που έχει ήδη αναλάβει καθώς και λόγω της προσπάθειας της κυβέρνησης για επιτάχυνση του ρυθμού απορρόφησης των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης η οποία αναμένεται να συμβάλει στην δημοπράτηση νέων έργων, μέρος της ανάληψης των οποίων η Εταιρεία θα προσπαθήσει να διεκδικήσει. Επισημαίνεται, ότι η ΒΥΤΕ έχει ανεκτέλεστα έργα ύψους, 65 εκατ. ευρώ.