9/13/24
Attica Bank – Παγκρήτια: Όλες οι κρίσιμες λεπτομέρειες που διαμορφώνουν τη χρηματιστηριακή πορεία του νέου σχήματος.
Η χρηματιστηριακή αγορά ξεκίνησε και θα συνεχίσει πλέον να τιμολογεί επί καθημερινής βάσεως τη ροή των εξελίξεων, με φόντο τη σύζευξη δυνάμεων της Attica Bank με την Παγκρήτια.
Μέσα από μια σειρά σύνθετων και κατά βάση «κλειδωμένων» διεργασιών, θα αντληθούν κεφάλαια συνολικού ύψους 735,1 εκατ. ευρώ, προκειμένου να τεθούν οι βάσεις ανάπτυξης του 5ου τραπεζικού πυλώνα της χώρας.
Χθες έγινε η πρεμιέρα διαπραγμάτευσης του αναμορφωμένου αριθμού μετοχών της νέας τραπεζικής οντότητας. Ως πρώτο βήμα, γιατί θα ακολουθήσουν κι άλλα. Σχετιζόμενα με το reverse split, τη δομή της αύξησης κεφαλαίου, όπως επίσης και την εξάσκηση των τίτλων κτήσης (Warrants).
Εκ των πραγμάτων, τα χρηματιστηριακά ντεσού και οι αντίστοιχες προσαρμογές στις τιμές των μετοχών, αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους επενδυτές. Ακόμη κι αν δεν εμπλέκονται άμεσα στην παρούσα φάση, αλλά περιορίζονται στο να αξιολογούν και σταθμίζουν τις καταστάσεις.
Αρχής γενομένης από τη χθεσινή συνεδρίαση το τραπεζικό σχήμα Attica Bank/Παγκρήτια ξεκίνησε τη νέα του διαδρομή του έχοντας 53.064.438 μετοχές. Εξ αυτών τα 5.557.131 είναι τα ‘’χαρτιά’’ που έλαβαν οι μέτοχοι της Παγκρήτιας στο πλαίσιο της θεσπισμένης σχέσης ανταλλαγής, όπου για κάθε 34,228 παλαιές μετοχές που κατείχαν αντιστοιχούσε 1 της Attica Bank.
Για λόγους αποφυγής σύγχυσης διεγράφησαν οι 2.506.921 μετοχές της Attica Bank που ήταν στο χαρτοφυλάκιο της Παγκρήτιας , με κόστος κτήσης 33,844 εκατ. ευρώ, από τη συμμετοχή της στην περσινή ΑΜΚ.
Οι υφιστάμενοι μέτοχοι της Attica Bank διατήρησαν τον ίδιο αριθμό μετοχών, ενώ η συγχώνευση με απορρόφηση της Παγκρήτιας ανάγεται στις περιπτώσεις που δεν οδηγεί σε αναπροσαρμογή της τιμής της μετοχής.
Έτσι χθες, η εκκίνησή της, ήταν σε συνέχεια του προχθεσινού κλεισίματος στα 9,42 ευρώ. Ενώ εκείνο που άλλαζε ήταν η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας, καθώς αυξήθηκε ο αριθμός των μετοχών. Και ως τούτου η αποτίμηση από τα 471,133 εκατ. ευρώ, βρέθηκε στην αφετηρία των 499,866 εκατ. ευρώ.
Τα πώς και τα γιατί της χθεσινής «βουτιάς»
Όλα αυτά όμως αποτέλεσαν γρήγορα παρελθόν, καθώς η χθεσινή συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με τη μετοχή να υποχωρεί κατά 20,38% και να κλείνει στα 7,5 ευρώ. Με τη χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας να πέφτει στα 397,983 εκατ. ευρώ. Έπειτα από 669 πράξεις και συναλλακτικό τζίρο 410.724 ευρώ.
Κατά τα φαινόμενα ενεργοποιήθηκαν ως πωλητές οι μικρομέτοχοι, στις τάξεις των οποίων προστέθηκαν και οι νέοι. Προερχόμενοι από την Παγκρήτια, που κατά το πρόσφατο παρελθόν είχε απορροφήσει τη συνεταιριστική τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας.
Σε σημαντικό βαθμό οι φυγόκεντρες τάσεις που αναπτύχθηκαν είναι εξηγήσιμες, καθώς η επικείμενη ΑΜΚ έχει σημαντικές κεφαλαιακές απαιτήσεις για τα μικρότερα βαλάντια των μετόχων.
Ενώ ιδιαίτερο ρόλο άρχισε να διαδραματίζει και το…βλέμμα στο μέλλον, σχετικά με την αποτίμηση του νέου τραπεζικού σχήματος , σε σύγκριση και με τα επίπεδα των ιδίων κεφαλαίων που θα διαθέτει. Όταν τελεσφορήσει η ένταξη των ‘’κόκκινων’’ δανείων στο πρόγραμμα του Ηρακλή ΙΙΙ.
Οι καταφανέστατα περισσότερες από τις χθεσινές πράξεις αφορούσαν συναλλακτικό όγκο κάτω από 100 μετοχές.
Αριθμός κομβικός για τη συνέχεια, αφού επίκειται το reverse split, που θα συνενώσει κάθε 100 υφιστάμενες μετοχές σε 1. Και όσοι από τους μετόχους έχουν βρεθεί με λίγα «χαρτιά», θα πρέπει είτε να πουλήσουν, είτε να αγοράσουν κι άλλα για να μποyν στην ΑΜΚ. Στη δεύτερη εκδοχή η κεφαλαιακή αύξηση θα τρέξει με όρους 677,42 νέες μετοχές για κάθε 1 παλαιά μετοχή και με τιμή διάθεσης στα 1,87 ευρώ τη μία. Που σημαίνει ότι όποιος κατέχει μία μετοχή θα κληθεί να εισφέρει 1.266 ευρώ για να έχει 678 μετά από την ΑΜΚ.
Οι συστημικές τράπεζες και ο εφοπλιστής Μουνδρέας
Με βάση την «αρχιτεκτονική» της συγχώνευσης το νέο σχήμα είναι κατά 89,53% η έκφραση της Attica Bank και κατά 10,47% το μερίδιο της Παγκρήτιας.
Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι μικρότεροι μέτοχοι στο ενιαίο τραπεζικό σχήμα συγκεντρώνουν τώρα αθροιστικά το 12%. Πρακτικά όμως το free float εκτιμάται ότι είναι στην περιοχή του 5%. Και αυτό αν εξαιρεθούν οι μετοχικές θέσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και του εφοπλιστή Γιώργου Μουνδρέα.
Πριν από τη συγχώνευση η Εθνική είχε το 7,19% στην Παγκρήτια, ενώ οι εκτιμώμενες συμμετοχές των άλλων τραπεζών ήταν 3,60% για τη Eurobank, 1,90% για την Alpha Bank και κατά τι λιγότερο για την Εθνική. Οι συστημικές τράπεζες είχαν βάλει πλάτη στην προ διετίας ΑΜΚ της Παγκρήτιας, εισφέροντας περί τα 15,5 εκατ. ευρώ. Ενώ πέρσι είχαν συνδράμει με 40 εκατ. ευρώ και την ΑΜΚ της Attica Bank.
Υπολογίζοντας τα των σχέσεων ανταλλαγής οι τέσσερις τράπεζες εκτιμάται ότι έχουν περί το 7% εν συνόλω στο σχήμα Attica Bank/Παγκρήτια. Ποσοστό που απαιτεί περί τα 47 εκατ. ευρώ για την πλήρη άσκηση των δικαιωμάτων στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου, κάτι που μάλλον δεν αναμένεται να συμβεί.
Από την άλλη πλευρά ο εφοπλιστής Γιώργος Μουνδρέας είχε το 5,90% στην Παγκρήτια μεταφραζόμενο πλέον σε 0,6178% στο ενοποιημένο τραπεζικό σχήμα. Με τη δική του δυνητική συμμετοχή στην ΑΜΚ να απαιτεί περί τα 4,5 εκατ. ευρώ.
Πώς «παίζουν» οι αποτιμήσεις
Αν γινόταν σήμερα το reverse split στην Attica Bank/Παγκρήτια τότε ο αριθμός των υφιστάμενων μετοχών θα περιοριζόταν σε 530.644 χωρίς να διαφοροποιείται η χθεσινή της κεφαλαιοποίηση κατά την έναρξη των συναλλαγών. Όμως οι λιγότερες μετοχές θα ανέβαζαν την τιμή τους στα 750 ευρώ τη μία ( 7,5 ευρώ Χ100). Αφήνοντας στην αγορά τη ‘’δικαιοδοσία’’ για τις όποιες αναπροσαρμογές.
Με την ΑΜΚ θα εκδοθούν 359.469.360 νέες μετοχές και θα συγκεντρωθούν 672,1 εκατ. ευρώ.
Αν υποτεθεί ότι είχε ολοκληρωθεί η αύξηση κεφαλαίου και αύριο ξεκινούσε η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών, τότε θα υπήρχαν αναπροσαρμογές στην τιμή της μετοχής και κατ’ επέκταση στην κεφαλαιοποίηση της τράπεζας. Η οποία θα ξεκινούσε από τα επίπεδα λίγο πάνω από τα 1,07 δις ευρώ. Με υπολογιζόμενη την παλαιά αξία των μετοχών και την προσθήκη της αξίας των νέων. Η νέα κεφαλαιοποίηση διαιρούμενη με τον νέο αριθμό του συνόλου των μετοχών (360.000.004) θα έδινε ως τιμή εκκίνησης τα 2,9727 ευρώ ανά μετοχή.
Όμως με τη διαδικασία της ΑΜΚ εκτός από τις νέες μετοχές στον κάθε μέτοχο θα αναλογεί και 1 Warrant. Ως εκ τούτου θα εκδοθούν 359.469.360 τίτλοι κτήσης, με το κάθε Warrant να έχει τιμή εξάσκησης τα 0,175 ευρώ και να είναι ανταλλάξιμο με 3,5 μετοχές της τράπεζας. Δηλαδή 0,05 ευρώ ανά μετοχή.
Από την πλήρη εξάσκηση των Warrants θα προκύψουν 1.258.142.760 νέες μετοχές, μέσω των οποίων θα αντληθούν 62,9 εκατ. ευρώ. Αν οι νέες αυτές μετοχές υποτεθεί ότι έμπαιναν τώρα σε διαπραγμάτευση, τότε η αποτίμηση της τράπεζας θα εκκινούσε από τα 1,135 δις ευρώ. Έχοντας 1.618.142.764 μετοχές εν συνόλω.
Ο ηγετικός ρόλος της Thrivest
Στο τέλος της ημέρας και κατόπιν των όσων συμφωνηθεί, το επενδυτικό σχήμα της Thrivest, της επιχειρηματικής τριπλέτας των Αλέξανδρου Εξάρχου, Δημήτρη Μπάκου και Γιάννη Καϋμενάκη, θα καταστεί βασικός μέτοχος στο τραπεζικό σχήμα, η νέα ονομασία του οποίου αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στο εγγύς μέλλον.
Πρωτεργάτης για τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα, η τριάδα των επιχειρηματιών έχει ήδη εισφέρει 89 εκατ. ευρώ για το 43,40% που κατείχε στην Παγκρήτια, καθώς επίσης κι άλλα 29,862 εκατ. για τη συμμετοχή του στην περσινή ΑΜΚ της Attica Bank. Tώρα στο ενοποιημένο σχήμα Attica Bank/Παγκρήτια η Thrivest έχει το 8,7% και μέσω της ΑΜΚ και της παραχώρησης Warrants έχει δεσμευτεί να εισφέρει κεφάλαια 120 εκατ. ευρώ. Στα οποία εκτιμάται ότι μπορεί να προστεθούν κι άλλα 80 εκατ. ευρώ, αναλόγως των μετοχών που θα μείνουν αδιάθετες και θα απορροφηθούν. Τόσο από την Thrivest όσο και από συνεπενδυτές, κυρίως funds, που έχουν δείξει ενδιαφέρον συμμετοχής.
Όταν ολοκληρωθεί η ροή των εξελίξεων το σχήμα της Thrivest θα έχει τον πλειοψηφικό έλεγχο της τράπεζας με ποσοστό τουλάχιστον 50% συν μία μετοχή.
Από την άλλη πλευρά το Τ.Χ.Σ ως έμπρακτος εγγυητής του όλου εγχειρήματος θα εισφέρει 475,1 εκατ. ευρώ, με το ποσοστό του στο τέλος της ημέρας να κινείται στα επίπεδα του 35%.
Το ΤΜΕΔΕ και το e-ΕΦΚΑ θα κάνουν μερική εξάσκηση δικαιωμάτων με τα εκτιμώμενα ποσοστά τους να διαμορφώνονται πέριξ του 1,8% και 3,1% αντίστοιχα.
Ειδικά πάντως σε ότι αφορά την χρηματιστηριακή αποτίμηση της Attica Bank/Παγκρήτια, εξαρτάται από το πώς η αγορά θα συνεχίσει να τιμολογεί την τρέχουσα αξία των υφιστάμενων μετοχών, μέχρι να ολοκληρωθεί η αύξηση κεφαλαίου.