9/03/24

Ελένη Βρεττού (Attica Bank): Ιστορική στιγμή η συμφωνία με την Παγκρήτια. Το Οκτώβριο η ΑΜΚ 735 εκατ.!


Σήμερα είναι μία ιστορική στιγμή για την τράπεζα που θα διαμορφώσει το δικό μας μέλλον μας και θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε την πορεία μας τα επόμενα χρόνια, υπογράμμισε η CEO της Attica Bank Ελένη Βρεττού, μιλώντας στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων.


Αφήνουμε πίσω το παρελθόν. Η συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα είναι ένα βήμα όχι μόνο για την εξυγίανση της τράπεζας, αλλά έχει στόχο να επαναφέρει στο προσκήνιο την παραδοσιακή τραπεζική, σημείωσε χαρακτηριστικά.


Αυτή η συμφωνία καθιστά εφικτή την ένταξη των τιτλοποιήσεων στον Ηρακλή με τον δείκτη ΜΕΑ να διαμορφώνεται στο 3%.

Στόχος μας η αύξηση κεφαλαίου των 735 εκατ ευρώ (και με την έκδοση warrants) να πραγματοποιηθεί μέσα στον Οκτώβριο.

Η αύξηση, πέρα από την απαλλαγή των ισολογισμών από τα βαρίδια των κόκκινων δανείων θα επιτρέψει την ανάπτυξη της τράπεζας, επενδύσεις σε καταστήματα, και την ψηφιοποίηση μας. Θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα μας.

Θα είμαστε η 5η τράπεζα –με διαφορά από την 6η- στην χώρα, με ενεργητικό 10 δις ευρώ.

Στόχος μας οι χορηγήσεις το 2027 να φτάσουν τα 7,6 δις ευρώ, και με κέρδη προ προβλέψεων πάνω από 200 εκατ ευρώ σε μία 3ετία.

Παρά τα προβλήματα από την αρχή του έτους πετύχαμε εκταμιεύσεις 500 εκατ ευρώ και καθαρή πιστωτική επέκταση 262 εκατ ευρώ. Οι αδύναμοι ισολογισμοί και έλλειψη κεφαλαίων μας εμπόδιζαν να πετύχουμε περισσότερα. Στόχος μας είναι χορηγήσεις 2 δις ευρώ ετησίως.

Η συγχώνευση είναι μονόδρομος για τις δύο τράπεζες, με την αύξηση καλύπτονται οι εποπτικές υποχρεώσεις και αντλούνται κεφάλαια για ανάπτυξη εργασιών, που θα ενισχύσουν την κερδοφορία μας, με σημαντικές αποδόσεις στους μετόχους άνω του 20% το 2025.

Η κα Βρεττού ευχαρίστησε τους μετόχους της τράπεζας, το ΤΧΣ, την Thrivest, τον ΕΦΚΑ και το ΤΜΕΔΕ.