8/22/24

Titan: Η ανάπτυξη από την S&P σε BB+. Ισχυρή ανάπτυξη και ζήτηση στις αγορές .


Η Standard & Poor’s αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση του ομίλου Titan από BB σε BB+, με σταθερό outlook, υπογραμμίζοντας την πρόοδο που έχει σημειώσει ο όμιλος τα τελευταία χρόνια στη βελτίωση της χρηματοοικονομικής του κατάστασης. Η αναβάθμιση αυτή αντανακλά τη σημαντική μείωση της χρηματοοικονομικής μόχλευσης της Titan Cement, η οποία κατέγραψε αισθητή βελτίωση τα τελευταία δύο χρόνια και αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω κατά την περίοδο 2024-2025.

Συγκεκριμένα, οι ισχυρές πωλήσεις και η βελτίωση του περιθωρίου κέρδους, σε συνδυασμό με τις υψηλότερες ελεύθερες λειτουργικές ταμειακές ροές, επέτρεψαν στον όμιλο να μειώσει σημαντικά τη χρηματοοικονομική του μόχλευση κατά το προηγούμενο έτος. Ενδεικτικά, το προσαρμοσμένο από την S&P Global Ratings χρέος προς EBITDA μειώθηκε στο 1,4x στο τέλος του 2023, από 2,6x το 2022. Παράλληλα, τα κεφάλαια από λειτουργικές δραστηριότητες (FFO) σε σχέση με το χρέος βελτιώθηκαν στο 57% από 32,3%, καταδεικνύοντας την ενίσχυση της χρηματοοικονομικής θέσης του ομίλου.

Οι εκτιμήσεις της S&P για το μέλλον είναι επίσης θετικές, με την αναμενόμενη ανθεκτικότητα της κερδοφορίας και των ταμειακών ροών της εταιρείας να προδιαγράφουν περαιτέρω βελτιώσεις στις πιστωτικές της μετρήσεις. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι το προσαρμοσμένο χρέος προς EBITDA θα κυμανθεί μεταξύ 1,0x-1,5x και το FFO προς χρέος θα φτάσει το 65%-70% την περίοδο 2024-2025. Αυτές οι θετικές προοπτικές στηρίζονται κυρίως στις σταθερά υψηλές τιμές του τσιμέντου και στη συνεχιζόμενη ζήτηση στις βασικές αγορές του ομίλου, με έμφαση στις ΗΠΑ και την Ελλάδα.

Η S&P αναμένει αύξηση των πωλήσεων του ομίλου κατά 4%-5% την περίοδο 2024-2025, με βάση προβλέψεις για ήπια, αλλά ανθεκτική ανάπτυξη στις αγορές αυτές. Οι εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιώνουν τη δυναμική πορεία του ομίλου Titan και την ικανότητά του να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος.