8/22/24

Optima Bank: Αναβάθμιση κερδοφορίας για τις Ελληνικές Τράπεζες.

Ο Πρόεδρος της Optima bank, κύριος Γεώργιος Τανισκίδης
Ο Πρόεδρος της Optima bank, κύριος Γεώργιος Τανισκίδης

Τη σύσταση «αγορά» (buy) διατηρεί για τις ελληνικές τράπεζες, η Optima Bank προαναγγέλλοντας και αναβαθμίσεις των εκτιμήσεων και των τιμών στόχων, που επί του παρόντος είναι οι εξής:


  • Alpha Bank: 2,10 ευρώ,
  • Eurobank: 2,41 ευρώ,
  • Εθνική Τράπεζα: 10,84 ευρώ,
  • Τράπεζα Πειραιώς: 5,50 ευρώ.


Ισχυρά αποτελέσματα

Παράλληλα, η Optima Bank επισημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες παρουσίασαν ένα ακόμη ισχυρό σύνολο αποτελεσμάτων το β’ τρίμηνο, χάρη στην αύξηση των εσόδων από προμήθειες, την αποτελεσματική συγκράτηση του κόστους, τη μείωση των προβλέψεων για επισφάλειες, ενώ το καθαρό έσοδο από τόκους (NII) ήταν οριακά χαμηλότερο σε διαδοχική βάση. 

Η αποδοτικότητα των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων διευρύνθηκε περαιτέρω, η ρευστότητα είναι άφθονη και η ποιότητα του ενεργητικού και η δυναμική των κεφαλαίων παρέμειναν θετικές.


«Μετά τα ισχυρά αποτελέσματα και την αναβάθμιση των στόχων χρήσης, επαναλαμβάνουμε την αξιολόγηση Buy για τις ελληνικές τράπεζες και θα αναθεωρήσουμε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις και τις τιμές-στόχους μας. Οι ελληνικές τράπεζες είναι διαπραγματεύσιμες με 0,88 φορές τον δείκτη P/TBV φέτος, με έκπτωση 21% σε σχέση με τις τράπεζες της ΕΕ και εμφανίζουν δείκτη μέσο αποδοτικότητας 14,9% το 2024, ελαφρώς υψηλότερο από τις αντίστοιχες τράπεζες της ΕΕ και θα πρέπει να διαπραγματεύονται στο ίδιο επίπεδο», εξηγεί η Optima Bank.

Όλες οι τράπεζες αναθεώρησαν προς τα πάνω τους στόχους κερδοφορίας για το 2024, λόγω των υψηλότερων από τα αρχικά αναμενόμενα επιτοκίων Euribor και του καλύτερου από το αναμενόμενο μείγματος προθεσμιακών καταθέσεων και beta.

Η Eurobank στοχεύει πλέον τα βασικά λειτουργικά κέρδη να ξεπεράσουν τα 1,6 δισ. ευρώ από πάνω από 1,5 δισ. ευρώ τον Μάρτιο και η αποδοτικότητα θα κινηθεί στο 16,5% από 15,0% προηγουμένως,
Η Εθνική Τράπεζα στοχεύει σε βασικά καθαρά κέρδη να φτάσουν τα 1,3 δισ. ευρώ από 1,2 δισ. ευρώ προηγουμένως και η βασική αποδοτικότητα θα είναι πάνω από 16% από 15% προηγουμένως,

Η Τράπεζα Πειραιώς στοχεύει σε κανονικοποιημένα καθαρά κέρδη που θα ξεπεράσουν τα 1,06 δισ. ευρώ και η αποδοτικότητα ενσώματων ιδίων κεφαλαίων πάνω από 16% από 15% προηγουμένως.

Η Alpha Bank στοχεύει σε κανονικοποιημένα καθαρά κέρδη στα 776,4 εκατ. ευρώ έναντι 729,4 εκατ. ευρώ προηγουμένως και κανονικοποιημένο δείκτη RoTE σε υψηλότερα επίπεδα από 13,5% έναντι 13,0% προηγουμένως.