8/22/24

Jumbo: Επιβράδυνση στις πωλήσεις. Mείωση τιμής στόχου «βλέπει» η Euroxx.


Η Euroxx Χρηματιστηριακή προχώρησε σε αναθεώρηση της σύστασης για τη μετοχή της Jumbo, επιλέγοντας πλέον την κατηγορία «υπεραπόδοση» (overweight) από την προηγούμενη κατηγορία «απόδοση ίση με την αγορά» (equalweight). Αυτή η αλλαγή στη σύσταση υποδηλώνει την εκτίμηση της Euroxx ότι η μετοχή της Jumbo θα υπεραποδώσει σε σύγκριση με τον ευρύτερο χρηματιστηριακό δείκτη. Ωστόσο, παρά την αναβάθμιση της σύστασης, η Euroxx μείωσε την τιμή στόχο για τη μετοχή, από τα 31,5 ευρώ στα 30,6 ευρώ. Αυτή η αντίφαση μπορεί να φανεί παράδοξη, αλλά στην πραγματικότητα αντικατοπτρίζει μια ισορροπημένη εκτίμηση των προοπτικών της εταιρείας.


Η απόφαση της Euroxx βασίζεται σε διάφορους παράγοντες, που αφορούν τόσο τη συνολική απόδοση της εταιρείας όσο και τις συνθήκες της αγοράς. Η μετοχή της Jumbo έχει σημειώσει υποχώρηση από τα ιστορικά υψηλά της στις αρχές Μαΐου και πλέον διαπραγματεύεται με έκπτωση σε σχέση με την τετραετή ιστορική της αποτίμηση. Αυτό σημαίνει ότι η μετοχή κοστολογείται χαμηλότερα από το μέσο όρο της αποτίμησης της τελευταίας τετραετίας, κάτι που μπορεί να την καταστήσει ελκυστική για τους επενδυτές που αναζητούν ευκαιρίες στην αγορά. Επιπλέον, η Euroxx επισημαίνει ότι η μετοχή της Jumbo εξακολουθεί να παρουσιάζει διψήφια αύξηση σε σύγκριση με τις ομοειδείς μετοχές του κλάδου, γεγονός που ενισχύει περαιτέρω τη θετική εκτίμηση για την απόδοσή της.


Βάσει των εκτιμήσεων της Euroxx, η μετοχή της Jumbo αναμένεται να διαπραγματεύεται το 2025 με δείκτη τιμής προς κέρδη (P/E) στις 9 φορές και με δείκτη EV/EBITDA στις 5,9 φορές. Αυτοί οι δείκτες αναμένεται να βελτιωθούν περαιτέρω το 2026, με το P/E να πέφτει στις 8,1 φορές και το EV/EBITDA στις 5,1 φορές. Αυτές οι εκτιμήσεις υποδηλώνουν ότι η Jumbo διαθέτει σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης και βελτίωσης της κερδοφορίας της, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω άνοδο της μετοχής της.
Αναφορικά με τις πωλήσεις, η Jumbo παρουσίασε αύξηση 7% κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2024 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ειδικότερα, η Ρουμανία αποτέλεσε τον κύριο παράγοντα αύξησης του κύκλου εργασιών, με τις πωλήσεις να σημειώνουν άνοδο 13% σε ετήσια βάση. Ακολούθησαν η Βουλγαρία με αύξηση 9%, η Ελλάδα με 7% και η Κύπρος με 1% σε ετήσια βάση. Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι η Jumbo συνεχίζει να επεκτείνεται και να κερδίζει μερίδιο αγοράς, ιδίως σε αγορές της Ανατολικής Ευρώπης, όπου φαίνεται να βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης.

Ωστόσο, ο Ιούλιος παρουσίασε κάποια σημάδια επιβράδυνσης, με τον κύκλο εργασιών να αυξάνεται μόλις κατά 2% σε ετήσια βάση. Σε αυτήν την περίοδο, η Ελλάδα και η Ρουμανία συνέχισαν να εμφανίζουν θετική πορεία με αυξήσεις 3% και 7% αντίστοιχα, ενώ η Βουλγαρία παρέμεινε σταθερή και η Κύπρος παρουσίασε πτώση 10%. Αυτή η επιβράδυνση των πωλήσεων μπορεί να επηρέασε τη συνολική εκτίμηση της Euroxx, οδηγώντας στη μείωση της τιμής στόχου.

Συνολικά, η Euroxx Χρηματιστηριακή βλέπει θετικά τις μελλοντικές προοπτικές της Jumbo, παρά τα σημάδια επιβράδυνσης που παρουσιάστηκαν τον Ιούλιο. Η μετοχή της Jumbo παραμένει ελκυστική, με σημαντικά περιθώρια ανόδου, γεγονός που δικαιολογεί την αναβάθμιση της σύστασης σε «υπεραπόδοση».