8/30/24

Attica Bank: Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανοίγει τον δρόμο στη συγχώνευση με την Παγκρήτια.


Σε συνεδρίαση του Τμήματος της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις 30 Αυγούστου 2024 (Απόφαση 855/2024), αποφασίστηκε ομόφωνα η έγκριση της συγκέντρωσης που αφορά αφενός, τη συγχώνευση με απορρόφηση της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ από την ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία ATTICA BANK ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.
Η εν λόγω συγκέντρωση αφορά τον ευρύτερο τραπεζικό κλάδο και ειδικότερα τις αγορές α) των καταθέσεων και χορηγήσεων λιανικής τραπεζικής, β) των καταθέσεων και χορηγήσεων επιχειρηματικής τραπεζικής, γ) των καρτών πληρωμών (έκδοση και αποδοχή), δ) της πρακτορείας επιχειρηματικών απαιτήσεων (factoring), στ) της διάθεσης αμοιβαίων κεφαλαίων – ΟΣΕΚΑ (mutual funds-UCITS), ζ) των χρηματιστηριακών υπηρεσιών (financial market services) και η) της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης.

Στην συγκέντρωση δεν υφίστανται επηρεαζόμενες αγορές σε οριζόντιο ή/και κάθετο επίπεδο, καθώς σε καμία εκ των ανωτέρω σχετική αγορά δεν πληρούνται σωρευτικά τα κριτήρια α) δραστηριοποίησης τουλάχιστον δύο εκ των συμμετεχουσών εταιρειών και συνολικού μεριδίου αγοράς τουλάχιστον 15% (όσον αφορά στις οριζόντιες αγορές) ή β) δραστηριοποίησης μίας τουλάχιστον εκ των συμμετεχουσών εταιρειών και συνολικού μεριδίου αγοράς τουλάχιστον 25% (όσον αφορά στις κάθετες αγορές).

Η συγκέντρωση δεν οδηγεί σε κάθετες σχέσεις μεταξύ των μερών, δεδομένου ότι οι δραστηριότητες ενός μέρους της συναλλαγής δεν βρίσκονται σε αγορά ανώτερης ή κατώτερης οικονομικής βαθμίδας σε σχέση με τις δραστηριότητες άλλου μέρους της συναλλαγής. Επίσης, από τα στοιχεία του φακέλου της συγκέντρωσης δεν προκύπτουν διαγώνιες επιπτώσεις (conglomerate effects).
To χρονοδιάγραμμα

Το τυπικό πράσινο φως για την συγχώνευση είχε δώσει χθες και η ΤτΕ. Βάσει του υφιστάμενου χρονοδιαγράμματος η Συγχώνευση προβλέπεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, εφόσον ληφθούν οι απαιτούμενες εγκρίσεις των αρμόδιων Αρχών και των Γενικών Συνελεύσεων των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων. Σε κάθε περίπτωση το χρονοδιάγραμμα της Συγχώνευσης εξαρτάται από αστάθμητους παράγοντες και υπόκειται σε αλλαγές.

Η Τράπεζα θα ενημερώνει το επενδυτικό κοινό για την εξέλιξη της διαδικασίας της Συγχώνευσης στο πλαίσιο υλοποίησης των προβλεπόμενων στην από 18.07.2024 Συμφωνία μεταξύ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Thrivest Holding Ltd., όπως αυτή κυρώθηκε με το α. 1 ν. 5127/2024.

Η διοίκηση της Τράπεζας στηρίχτηκε στους παρακάτω πυλώνες για την συγχώνευση:

1)Την δημιουργία ενός ενιαίου χρηματοπιστωτικού φορέα δια της απορρόφησης με καθολική διαδοχή του συνόλου των στοιχείων της Παγκρήτιας Τράπεζας από την Τράπεζα. Με την σκοπούμενη Συγχώνευση, λαμβάνοντας υπόψη και την Συμφωνία Μετόχων, και την ενσωμάτωση των περιουσιακών στοιχείων, της πελατείας, των υποκαταστημάτων και του προσωπικού της Παγκρήτιας Τράπεζας, αναμένεται ότι η Τράπεζα θα παγιωθεί ως το πέμπτο μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της χώρας, το οποίο προβλέπεται ότι θα έχει δείκτη ΜΕΑ κάτω του 3%, θα αυξήσει ακόμη περισσότερο την ανταγωνιστικότητά της έναντι των υπολοίπων τραπεζών, θα επεκτείνει σημαντικά το δίκτυό της ανά τη χώρα και θα αποκτήσει ακόμη
μεναλύτερο μερίδιο στην τραπεζική αγορά, αυξάνοντας τον κύκλο εργασιών της και ακολούθως την κερδοφορία της.

2). Την αποτελεσματικότερη επίτευξη του εταιρικού σκοπού της Τράπεζας, που θα πραγματοποιηθεί λόγω της μεγέθυνσης της Τράπεζας συνεπεία της Συγχώνευσης.

3). Την επίτευξη οικονομιών κλίμακας στις περιπτώσεις εξόδων διοικήσεως και γενικά την μείωση του κόστους λειτουργίας και τη μεγιστοποίηση της αποτελεσμαπκότητας της διοικητικής οργάνωσης των συγχωνευόμενων πιστωτικών ιδρυμάτων.

4). Τη δημιουργία ενός ενιαίου εταιρικού φορέα ο οποίος παρέχει σταθερό, δίκαιο και φιλικό περιβάλλον για τους εργαζομένους, τους προμηθευτές, τους δανειστές αλλά και τους πελάτες των συγχωνευόμενων πιστωτικών ιδρυμάτων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ευκαιρίες για ανάπτυξη και πρόοδο υψηλού επιπέδου, σε ανταγωνιστικούς όρους, με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών και την κάλυψη των αναγκών τους.

5). Την επιδίωξη ορθολογικότερης οργάνωσης των δραστηριοτήτων τους (από εμπορικής και/ επιχειρηματικής σκοπιάς) με βάση την παρούσα χρηματοοικονομική τους κατάσταση και τις αντίστοιχες προοπτικές βιωσιμότητας, δεδομένων και των υποχρεώσεων τους, καθώς και την εξοικονόμηση σημαντικών δαπανών, καθώς θα έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό του συνολικού λειτουργικού κόστους και την απλοποίηση της υφιστάμενης δομής.

6). Την περαιτέρω ώθηση στην ανάπτυξη των εργασιών της Τράπεζας, με συνακόλουθη συνέπεια, την αύξηση των ακαθαρίστων εσόδων και ακολούθως την κερδοφορία της Τράπεζας.