8/22/24

Πήτερ Λιβανός: Συμφωνία 800 εκατ. δολαρίων με κινεζική τράπεζα για LNG πλοίο.


Ο Πήτερ Γ. Λιβανός, μία από τις ηγετικές φυσιογνωμίες στη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), ενίσχυσε περαιτέρω τη συνεργασία του με την China Development Bank Financial Leasing (CDB Leasing), υπογράφοντας μια σημαντική συμφωνία που περιλαμβάνει την πώληση, μίσθωση και επαναγορά πλοίου μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Η σημασία της συμφωνίας

Η συμφωνία αφορά το πλοίο GasLog Santiago, ένα Tri-fuel diesel-electric (TFDE) LNG πλοίο χωρητικότητας 155.000 κυβικών μέτρων, που κατασκευάστηκε το 2013. Το πλοίο ανήκε στην GasLog Partners, θυγατρική της GasLog, και πωλήθηκε στην CDB Leasing έναντι $151 εκατ. Η συγκεκριμένη συμφωνία, όπως επιβεβαιώθηκε από οικονομικούς και ναυτιλιακούς αναλυτές, αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της GasLog και της CDB Leasing, η οποία εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα $800 εκατ.

Η ενίσχυση των κινεζικών επενδύσεων

Η CDB Leasing, εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, έχει επιδείξει έντονο ενδιαφέρον για τη ναυτιλία LNG, ειδικά σε ελληνικών συμφερόντων πλοία. Με την τελευταία συμφωνία, η συνολική αξία των χρηματοδοτικών της δραστηριοτήτων στον τομέα αυτόν ανέρχεται σε πάνω από $1,8 δισ. Η συνεργασία με τον Πήτερ Λιβανό και τη GasLog υπογραμμίζει την εμπιστοσύνη της CDB Leasing στις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες και στην ανάπτυξη του παγκόσμιου LNG εμπορίου.

Η δομή της συμφωνίας

Η GasLog Partners, που διαχειρίζεται στόλο 15 LNG πλοίων, θα συνεχίσει να εκμισθώνει το GasLog Santiago μετά την πώληση, με την προοπτική επαναγοράς του μετά από πέντε χρόνια. Αν και οι λεπτομέρειες της μίσθωσης δεν αποκαλύφθηκαν, η δομή αυτής της συμφωνίας είναι ελαφρώς διαφοροποιημένη από προηγούμενες συναλλαγές της GasLog με την CDB Leasing, οι οποίες δεν περιλάμβαναν επιλογές επαναγοράς.

Προοπτικές και στόχοι

Η συγκεκριμένη συμφωνία εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο στρατηγικής της GasLog για την ενίσχυση της ρευστότητας και την αναδιάρθρωση του στόλου της. Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις της εταιρείας, παρόλο που η συμφωνία βρισκόταν ακόμα υπό διαπραγμάτευση κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τρίτου τριμήνου του ίδιου έτους. Η GasLog, που συγχωνεύθηκε με τη μητρική της εταιρεία το 2023, έχει ήδη δείξει ότι προσαρμόζεται δυναμικά στις απαιτήσεις της αγοράς, με στόχο την αύξηση των εσόδων και την εξασφάλιση στρατηγικών συνεργασιών.