8/26/24

Επενδύσεις: Οι 6 «μεγάλοι» της ναυτιλίας που επενδύουν στο Real Estate.


Οι Έλληνες εφοπλιστές, γνωστοί για την κυριαρχία τους στους ωκεανούς, έχουν πλέον καταφέρει να μεταφέρουν την επιτυχία τους και στη στεριά, αξιοποιώντας τα τεράστια κέρδη τους από τη ναυτιλία για επενδύσεις σε άλλους τομείς της οικονομίας.
Αυτή η μετακίνηση των εφοπλιστών στη στεριά είναι ενδεικτική της τεράστιας ρευστότητας που έχουν αποκτήσει τα τελευταία χρόνια, η οποία τους επιτρέπει να επενδύουν σε εισηγμένες εταιρείες και άλλους τομείς με μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης.

Μια επενδυτική άνοιξη διαρκείας όχι μόνο στη θάλασσα, αλλά και στη στεριά ζουν οι ισχυροί Έλληνες εφοπλιστές, που τα τελευταία χρόνια έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στο εγχώριο και το διεθνές real estate.

Η υπερβάλλουσα ρευστότητα και τα δυσθεώρητα κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων από τις δραστηριότητές τους στη ναυτιλία έφεραν τους Greeks σε πλεονεκτική θέση, από τη στιγμή που αποφάσισαν να διοχετεύσουν μέρος των κεφαλαίων τους στην αγορά ακινήτων.

Ορισμένοι από αυτούς, βέβαια, δεν ανακάλυψαν τώρα τις χρυσοφόρες αποδόσεις του real estate.

Αντίθετα, εφοπλιστικά κεφάλαια άρχισαν να τοποθετούνται ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 σε εκτάσεις, πολυτελείς κατοικίες και γραφειακούς χώρους, όταν οι τιμές κατέρρευσαν και προέκυψαν καίριες ευκαιρίες.

Σύμφωνα με άρθρο της «The Wall Street Journal», οι εφοπλιστές άρχισαν να μεταφέρουν τα κέρδη τους από τη ναυτιλία σε επενδύσεις στη στεριά, ενόψει της αναμενόμενης πτώσης των ναύλων. Οι μεγιστάνες της ναυτιλίας αποκόμισαν κέρδη δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας και του πολέμου στη Γάζα, και τώρα στρέφουν αυτά τα έσοδα πίσω στη στεριά.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο Γιώργος Ν. Μουνδρέας, ένας νέος εφοπλιστής που χρησιμοποιεί τα κέρδη του από τη ναυτιλία για να επενδύσει στη στεριά. Πρόσφατα, μέσω της εταιρείας του, Green Hydepark Investment Limited, επένδυσε 16,8 εκατ. ευρώ στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Intralot.

Ο Γιώργος Προκοπίου, ένας από τους κορυφαίους Έλληνες εφοπλιστές με στόλο που ξεπερνά τα 130 πλοία, έχει επεκτείνει τις επενδύσεις του στον τομέα του real estate, αποκτώντας χιλιάδες ακίνητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τον Ιούλιο, έκανε μια ακόμα σημαντική επένδυση, αγοράζοντας μερίδιο 2% στην ελληνική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Lamda Development έναντι 25 εκατομμυρίων ευρώ.

Η συμμετοχή του Βαγγέλη Μαρινάκη στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι ένα ακόμα ενδεικτικό παράδειγμα αυτής της στρατηγικής. Ο Μαρινάκης ελέγχει το 6% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή μέσω της εταιρείας Atale Enterprises Limited. Αυτή η επένδυση συνδέεται με τις εξελίξεις στη ναυτιλιακή αγορά και τους στόχους για μείωση των εκπομπών ρύπων που πρέπει να επιτύχει ο κλάδος της ναυτιλίας τα επόμενα χρόνια.

Οι άλλοι πρωταγωνιστές της ελληνικής εφοπλιστικής σκηνής, όπως ο Διαμαντής Διαμαντίδης, ο Αθανάσιος, ο Ανδρέας και ο Ντίνος Μαρτίνος, καθώς και οι αδελφοί Κωνσταντακόπουλοι, συνεχίζουν να επενδύουν δυναμικά στον τομέα των ακινήτων, διαμορφώνοντας νέες τάσεις και ανοίγοντας νέους δρόμους στην ελληνική οικονομία.

Η επέλαση των εφοπλιστών στη στεριά είναι μια φυσική εξέλιξη της τεράστιας οικονομικής δύναμης που έχουν αποκτήσει μέσω της ναυτιλίας. Οι επενδύσεις τους σε εισηγμένες εταιρείες, ακίνητα και άλλους τομείς της οικονομίας αποτελούν μια στρατηγική κίνηση για τη διαφοροποίηση των πηγών εισοδήματός τους και την εδραίωση της παρουσίας τους σε διάφορους τομείς της οικονομίας. Με τη χώρα να εξέρχεται σταδιακά από την κρίση, είναι βέβαιο ότι οι εφοπλιστές θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ελληνική οικονομία, τόσο στη θάλασσα όσο και στη στεριά.